Kosten vrachtwagen rijbewijs

vrijdag 8 juli, 2022

Kosten vrachtwagen rijbewijs willen weten? In dit artikel zullen wij van Bloemzaad Verkeersopleidingen beschrijven wat de kosten zijn voor het behalen van je vrachtwagen rijbewijs en wat je allemaal moet doen voor het behalen ervan.

Wanneer je een motorrijtuig wilt besturen waarvan de toegestane maximummassa meer dan 3500 kg bedraagt, dan moet je twee trajecten volgen. Zo heb je het rijbewijstraject en het vakbekwaamheidstraject.

Voordat je mag beginnen aan je rijbewijs C/ rijbewijs C1 moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B en moet je minimaal 18 jaar oud zijn als je het vakbekwaamheidstraject volgt. Anders is de minimum leeftijd 21.

Je theorie examen en je praktijkexamen

Afhankelijk van het traject waarvoor je kiest moet je verschillend theorie examens doen. Zo moet je voor je rijbewijs traject twee theorie examens doen en voor je vakbekwaamheid drie theorie examens. Bij Bloemzaad Verkeersopleidingen geven ze maandelijkse cursussen die je kan volgen. Uiteraard kan je zelf via e-learning en zelfstudie ook de theorie leren.

Vervolgens voordat je het groot rijbewijs mag halen moet er eerst nog twee praktijkexamens, een toets besloten terrein en een praktische toets afgelegd worden.

Opleiding vrachtwagenchauffeur

Wanneer je in een motorvoertuig wilt gaan rijden waarvan de toegestane maximummassa meer bedraagt dan 3500 kilogram, dan moet je in het bezit zijn van je vrachtwagenrijbewijs. In dit geval gaat het dan om rijbewijs C of rijbewijs C1. Je C1 rijbewijs en C rijbewijs geven aan dat jij als chauffeur een vrachtwagen mag besturen inclusief laadvermogen tot 3500 kg.

Wanneer je een motorvoertuig met een aanhangwagen of oplegger wilt besturen met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg, dan is een rijbewijs C of rijbewijs C1 niet genoeg. In dit geval moet je in het bezit zijn van een rijbewijs CE. Dit vrachtwagen rijbewijs laat je een aanhanger of oplegger aan je vrachtwagen koppelen.

Het leren rijden in een vrachtwagen of een vrachtwagen met aanhanger is een vak apart en vereist veel inspanning. Het belangrijkste is dat je ervaring hebt in het besturen en manoeuvreren van een groot voertuig door het verkeer.

kosten vrachtwagen rijbewijs

Medische keuring

Als je beroepschauffeur wilt worden en om een vrachtwagen rijbewijs te kunnen behalen, moet je eerst medisch gekeurd worden. Voor deze medische keuring moet je een zogenoemde “eigen verklaring” voor het groot rijbewijs te kopen op de website van de CBR.

Wanneer je deze gezondheidsverklaring hebt, moet je deze aan een arbo arts laten zien en dan moet je lichamelijke en geestelijke gesteldheid onderzocht worden. Wanneer dit goedgekeurd is, kan je beginnen aan je opleiding tot vrachtwagenchauffeur.

Indien je binnen 3 jaar na het behalen van je rijbewijs C, rijbewijs C1 of rijbewijs CE door wilt gaan voor je rijbewijs D, dan kan je deze medische verklaring ook hiervoor gebruiken.

Theorie examens

Een theorie examen krijg je over de volgende onderdelen:

 • Je krijgt een theorie examen, op basis van twee delen, rijbewijs en vakbekwaamheid deel 1. Hier krijg je 50 meerkeuzevragen over verkeer en techniek
 • Je krijgt een theorie examen vakbekwaamheid deel 2. Hier krijg je 50 meerkeuzevragen over de vrachtwagen en vragen over overige zaken
 • Als laatste krijg je een theorie examen vakbekwaamheid deel 3 over de vrachtwagen en casestudies. In dit geval krijg je 3 cases die elk 15 meerkeuzevragen hebben.

De praktijk

Er zijn 3 praktijkexamens die de chauffeurs in opleiding moeten afleggen:

 • De praktische toets waarbij er gekeken wordt naar het laden en lossen van goederen en noodsituaties.
 • De toets besloten terrein waarbij er getoetst wordt hoe je manoeuvreert in nauwe en krappe situaties. Dit wordt gedaan in de vorm van pionnen.
 • Het praktijkexamen waarbij je beoordeelt wordt door een examinator. Er wordt gekeken of je rustig, vlot en veilig door het verkeer kan rijden.

De gemiddelde kosten voor het behalen van je rijbewijs C of rijbewijs CE

De gemiddelde kosten voor het behalen van je vrachtauto rijbewijs C kan per persoon verschillen. Het hangt onder andere af hoeveel rijlessen je neemt en nodig hebt om je praktijkexamen te kunnen halen.

Daarnaast kan je er ook nog voor kiezen om een compleet pakket te nemen voor je theorie examen. Er zijn dus veel factoren die meespelen in het kostenplaatje. Hieronder zie je een overzicht van de kosten vrachtwagen rijbewijs:

 • Theoriecursus rijbewijstraject inclusief examen: 750,-
 • Theoriecursus vakbekwaamheidstraject inclusief examen: 925,-
 • Een praktijkles 45 minuten: 61,- die binnen en buiten de bebouwde kom plaatsvind.
 • Praktijkexamen: 420,-
 • Toets besloten terrein: 350,-
 • Praktische toets: 375,-

Een rijles duurt in totaal 90 minuten. Daarnaast betaal je nog voor de administratie kosten en voor het aanvragen van de medische keuring.

Code 95 op je vrachtwagen rijbewijs

Beroepschauffeurs moeten code 95 halen. Code 95 is de basiskwalificatie die de chauffeurs verplicht moeten halen om beroepsmatig een voertuig te kunnen besturen. Dit geldt voor rijbewijs C, rijbewijs C1, rijbewijs D1E of rijbewijs D.

Code 95 is 5 jaar geldig en code 95 kan verlengd worden door na die 5 jaar nascholing te volgen bij een rijschool.

kosten vrachtwagen rijbewijs halen

Rijbewijs gaan halen? Dit is belangrijk om te weten

Er zijn verschillende manieren en opleidingen om je vrachtwagenrijbewijs te halen om vrachtwagens te mogen besturen. De belangrijkste voorwaarde hiervan is dat je al in het bezit bent van rijbewijs B.

Bij een normale opleiding bepaal je zelf in welk tempo je het vrachtwagenrijbewijs of het rijbewijs voor de vrachtwagen met aanhanger wilt behalen. Je kan er voor kiezen om een rijles 1 keer per week in te plannen of je kan er voor kiezen om meerdere rijlessen per week in te plannen.

Het examen wordt ingepland tijdens de rijopleiding in overleg met de instructeur, zodra je op het juiste niveau bent.

Ook kan je een spoedopleiding op maat kiezen. In dit geval wordt er eerst een test afgenomen waarbij de instructeur bepaalt hoeveel praktijklessen je nodig hebt om het praktijkexamen goed af te kunnen leggen. Zo kan je de lessen en het rijexamen in een kort tijdsbestek afleggen.

Telefonisch contact met rijschool Bloemzaad Verkeersopleidingen

Wil jij een vrachtwagen besturen en je vrachtwagenrijbewijs halen? Dan zit je bij rijschool Bloemzaad verkeersopleidingen aan het juiste adres.

Meld je aan voor de opleiding van vrachtwagenchauffeurs en beroepschauffeurs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij rijden met je mee

Neem contact met ons op

Contact