Code 95 nascholing

Beroepschauffeurs zijn verplicht om elke 5 jaar nascholing te volgen om de Code 95 te behouden. Hiervoor is het dus belangrijk om theoretische en praktische nascholingscursussen te volgen, want als je dit niet op tijd doet, dan verloopt de code 95. Met als gevolg dat er niet meer beroepsmatig met een vrachtwagen gereden mag worden.

Wil jij graag op de beste manier de cursus volgen om jouw code 95 te behouden? Neem contact met ons op voor de nascholing code 95. Bij ons heb jij de mogelijkheid om deze cursus via een e-learning te volgen, maar ook zijn er losse dagcursussen beschikbaar.

Wat is code 95?

De code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die verplicht is bij het beroepsmatig bestuderen van voertuigen met rijbewijs C 1 (E), C (E), D1 (E) of D (E). Code 95 is vijf jaar lang geldig, die kan worden verlengd door nascholing middels een e-learning als een cursus in de praktijk.

De code 95 is een verplichte Europese richtlijn voor het besturen van een voertuig waarmee beroepsmatig wordt gereden. Wanneer na vijf jaar de code 95 verloopt, dan is het zo dat chauffeurs 35 uur nascholing moet volgen, waardoor de geldigheid van de code 95 wordt verlengd.

Waar de gevolgde nascholingscursus geregistreerd wordt? Dat is op het rijbewijs van de chauffeur bij het bijbehorende rijbewijs.

Code 95 nascholing

De nascholingsuren

Tijdens de code 95 nascholing zijn er verschillende punten waarop gelet moet worden om de hele cursus goed te doorstaan. De volgende aandachtspunten zijn hierbij van belang:

  • Ben je tijdens een cursus aanwezig? Of als je tijdens de cursus gaat rijden, dan is het belangrijk dat je een geldige rijbewijs mee neemt, jouw identiteitsbewijs mee hebt en de juiste papieren mee brengt op de cursusdag.
  • De 35 uur nascholing moet bestaan uit minimaal één cursusdag (of meer) waarbij er 7 uur praktijktraining wordt uitgevoerd. Binnen deze praktijktraining is het belangrijk dat de chauffeur zelf minimaal 2,5 uur rijdt. De andere uren moeten worden voldaan met E-learning cursussen of klassikale les. Bij de E-learning of het klassikale gedeelte is het zo dat de laatste ontwikkelingen worden bijgeschoold en de nascholing gericht is op theorie.
  • Als er binnen de 5 jaren meer dan 35 uur nascholing is gevolgd voor de code 95, dan vervallen deze uren. Her is niet zo dat de chauffeurs deze uren kunnen opsparen voor de uren van de cursussen in de toekomst.
  • Iedere chauffeur is zelf verantwoordelijk voor het op tijd inplannen van de cursussen om de code 95 te verlengen. Het is ook belangrijk om aan het begin én einde van een cursusdag de presentielijst te tekenen, waarbij je na vijf werkdagen moet kijken of de nascholingscursussen zijn geregistreerd bij het CBR.

Over het algemeen is het zelf mogelijk om te bepalen waar jij je op wilt focussen bij de E-learning om de code 95 te behouden. Zo kan de nascholingscursus gericht zijn op het nieuwe rijden, de digitale tachograaf, communicatieve vaardigheden, de lading zekeren maar er is een breed scala aan onderwerpen die hiervoor bestemd zijn. De enige eis bij een E-learning is dat dit maximaal 12 uur gevolgd mag worden van de volledige 35 uur.

De nascholingscursussen voor Code 95 bij Bloemzaad Verkeersopleidingen

Bij ons kun jij je aanmelden als jij jouw code 95 wilt verlengen. Wij bieden verschillende cursussen aan, zowel in de praktijk als theoretisch. Als jij aan ons als opleider jouw wensen duidelijk maakt, dan kunnen wij er voor zorgen dat de nascholingscursussen op maat voor jou worden gemaakt. Zo kun jij aangeven of jij je tijdens de cursus wel of niet wilt focussen op de digitale tachograaf of juist wel of niet voor lading zekeren.

Voor het verlengen van jouw Code 95 kun jij je direct bij ons aanmelden met jouw gegevens (naam, e-mailadres, etc) zodat wij contact met jou kunnen opnemen. Op deze manier kunnen wij voor jou de nascholingsuren zo gericht mogelijk op maat maken.

Wij rijden met je mee

Neem contact met ons op

Contact