In verband met de vakantieperiode is het kantoor geopend van 08:30 tot 17:00 uur.
Ben jij vrachtwagen- of buschauffeur van beroep? Dan is het een verplichte Europese Richtlijn dat je een code 95 aanduiding op het rijbewijs nodig hebt. Dit is een bewijs van vakbekwaamheid en verplicht voor beroepschauffeurs. Zonder deze code 95 op het rijbewijs mag je namelijk geen voertuig beroepsmatig besturen.
Alle beroepschauffeurs in de EU moeten de code 95 behalen, dit is vastgesteld in de Richtlijn Vakbekwaamheid. Deze Richtlijn Vakbekwaamheid is er om te zorgen dat het veiliger in het verkeer wordt voor chauffeurs die in de EU werken.
Je krijgt de code 95 op het rijbewijs als je bij het behalen van het rijbewijs de basiskwalificatie voor beroepschauffeurs hebt behaald. Deze is er voor vrachtwagens (rijbewijs C) en bussen (rijbewijs D). Om de code 95 te behouden is het zo dat er verplichte nascholing gevolgd moet worden. De code 95 is namelijk vijf jaar geldig vanaf het moment dat het D rijbewijs of C rijbewijs behaald is.
Om het rijbewijs staat bij ieder specifiek rijbewijs tot wanneer de code 95 geldig is. De code staat bijvoorbeeld achter categorie C of categorie D, daar vind je de geldigheid.
Omdat de code 95 vijf jaar geldig is, moet je de code 95 na vijf jaar verlengen. Het verlengen van de code 95 gebeurt door minstens 35 uur nascholing te volgen. Wanneer je deze 35 uur nascholing hebt gevolgd, stuurt het CBR dit naar het RDW. Vanaf dit moment kun je bij de gemeente de code 95 op het rijbewijs verlengen.
Wanneer de code 95 is verlopen, dan mogen chauffeurs een voertuig niet meer beroepsmatig besturen. Je kunt de code 95 laten bijschrijven door alsnog de 35 uur nascholing te volgen. Is de code 95 op het rijbewijs bijgeschreven, dan mag er weer gereden worden.
Voor alleen het verlengen van de code 95 op een geldig rijbewijs is het niet nodig om een medische keuring uit te laten voeren. De code 95 op het rijbewijs bijschrijven is dan voldoende. Moet er ook een nieuw rijbewijs worden aangevraagd? Hiervoor dient de beroepschauffeur ook een medische keuring te laten doen, hiervoor is dus een gezondheidsverklaring nodig.
Je moet de 35 uur nascholing volgen wil je beroepsmatig rijden. Er zijn wel enkele regels verbonden aan de verplichte nascholing. Deze regels moet je in acht nemen bij het volgen van de nascholingsuren.
Je dient de basiskwalificatie code 95 iedere vijf jaar te verlengen. Dit doe je voor de 35 uur nascholing te volgen. Deze cursussen kun je zelf indelen, vaak in overleg met een werkgever.
Wanneer jij voor een opleiding hebt gekozen dien je naar een cursusdag altijd een geldig rijbewijs en identiteitsbewijs mee te nemen. Dit zodat er geregistreerd kan worden dat je aanwezig was bij de nascholing. Aan het begin én einde van de dag moet je dit laten aftekenen op de presentielijst.
Vijf dagen na het volgen van de opleidingen is dit terug te vinden bij het CBR. Je kunt dit middels jouw DigiD code controleren. Klopt er iets niet? Neem dan contact op met de opleider.
Er zijn enkele chauffeurs die een vrijstelling hebben voor de code 95, deze vind je terug bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.
Bij ons kun jij verschillende opleidingen volgen voor de nascholing als beroepschauffeur. Je kunt je op verschillende onderdelen van het vak richten om op deze manier weer bij te leren over de wereld van het beroepsgoederenvervoer. Zo kun je een cursus volgen als:
Kom jij er niet uit welke opleidingen je wil volgen voor de nascholingsuren voor jouw rijbewijs C? Neem dan even contact met ons op zodat wij jou kunnen helpen met passende cursussen!