Nascholing code 95

Alle vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs in de EU die beroepsmatig werkzaam zijn moeten een geldige code 95 op hun rijbewijs C of rijbewijs D hebben. Wel zijn er enkele chauffeurs die vrijgesteld zijn van de code 95, waaronder brandweerlieden. Wil je weten of je in aanmerking komt voor de vrijstelling? Bekijk dan op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Waarom is er code 95?

De richtlijn Vakbekwaamheid, die in Nederland code 95 heet, moet leiden tot een betere verkeersveiligheid. Daarbij ook het terugdringen van ongevallen in het verkeer en het verminderen van CO2 uitstoot. Door de code 95 zullen chauffeurs beter presteren, mits de nascholingscursussen aansluiten bij de doelstellingen van bedrijven.

De basiskwalificatie moet behaald worden als beroepschauffeur. Bij de afronding hiervan registreert het CBR een verklaring van geschiktheid, rijvaardigheid en vakbekwaamheid. Achter het type rijbewijs komt dan de code 95 te staan, wat aantoont dat chauffeurs beroepsmatig een vrachtwagen mogen besturen.

Iedere vijf jaar verloopt de code 95. In deze vijf jaar is het van belang dat een chauffeur nascholing zal volgen om de juiste papieren op zak te hebben. Na het volgen van 35 uur nascholing zal de code 95 weer verlengd kunnen worden. Dan is deze ook weer vijf jaar geldig.

Nascholing code 95

Aandachtspunten van de nascholing code 95

Het is belangrijk om de code 95 te behouden om beroepschauffeur te blijven. Je moet hiervoor minimaal 35 uur nascholing volgen. Binnen deze 35 uur is het zo dat hiervan minimaal 7 uur in de praktijk moet zijn, waarbij de chauffeur zelf 2,5 uur rijdt. Als de chauffeur meer dan 35 uur heeft gevolgd in de theorie of praktijk, dan tellen deze uren niet meer mee. De extra uren nascholing zullen vervallen.

Voor de nascholing code 95 is het zo dat deze vijf jaar geldig is. Vanaf het moment van afgifte van het rijbewijs C waar de einddatum staat van de code 95. Je kan vanaf na het verlengen van de code 95 direct weer starten met de volgende nascholing.

Een chauffeur is zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de geldigheid van de code 95. Bestuurders moeten zelf kijken wanneer het tijd is om nieuwe cursussen te volgen voor de nascholing. Hoeveel cursussen er nog moeten worden gevolgd voor de nascholing code 95 is online te bekijken via het CBR.

Voor de nascholingsuren is het mogelijk dat een chauffeur een cursus herhaalt, dit mag maximaal 1 keer. Voor de nascholingscursussen kan een chauffeur ook online een opleiding volgen. Het is mogelijk om theorie cursussen digitaal te volgen. Het is wel zo dat er maximaal 12 uur theorie middels een E-learning gevolgd mag worden.

De E-learning voor code 95

Er zijn verschillende opleidingen die digitaal te volgen zijn. Deze code 95 cursussen kun je deels thuis en deels klassikaal volgen. Bij de E-learning is het zo dat er 4 uur theorie thuis gevolgd wordt, gevolgd door 3 uur een klassikale cursus.

Een E-learning is voor vele chauffeurs gemakkelijker in te plannen, het is een innovatieve manier van het volgen van opleidingen en cursussen. Je kan deze cursusdag eenvoudig plannen.

Hoe zorg je dat jouw gevolgde cursus telt?

Bij het volgen van een opleiding of cursus bij een verkeersschool is het enorm belangrijk dat jouw aanwezige uren worden geregistreerd. Zorg er bij de aanmelding op de dag daarom altijd voor dat je op aanwezig wordt gezet aan het begin én einde van de dag van de opleiding. Je moet de gehele cursus aanwezig zijn om de uren te behalen.

Vijf werkdagen na het volgen van de cursus kun je online op mijn CBR kijken of de nascholing code 95 cursussen zijn geregistreerd. Wanneer dit niet het geval is dien je contact op te nemen met de verkeersschool.

Cursussen volgen bij een verkeersschool

Je kunt geheel zelf een keuze maken welke cursussen of E-learning je zou willen behalen. Bloemzaad heeft een breed scala aan onderwerpen die je kan volgen voor de code 95 cursussen. Zo kun je je aanmelden voor onderstaande nascholingscursussen:

  • Het Nieuwe Rijden (HNR) W01-1
  • Digitale Tachograaf U23-1
  • Heftruck U16-2
  • Nascholing met E-learning

Wij bieden al naast rijopleidingen ook al een aantal jaren diverse code 95 opleidingen aan zodat wij andere mensen kunnen helpen met het hebben van de juiste en nieuwste kennis! Wil jij ook bij ons opleidingen volgen om jouw code 95 bij jouw rijbewijzen te verlengen? Meld je dan direct bij ons aan!

Voor hulp bij het uitzoeken van de juiste cursus kun je ons altijd een e-mail sturen.

Wij rijden met je mee

Neem contact met ons op

Contact