Vrachtwagen rijbewijs verlengen code 95

Beroepsmatig rijden met een vrachtauto rijden, daarvoor is op een rijbewijs een code 95 voor nodig, anders is het zo dat een beroepschauffeur niet met een vrachtwagen mag rijden. Via het CBR is het nodig om een code 95 (vakbekwaamheid) te behalen. Iedere vijf jaar is het verplicht om nascholing te volgen om de code 95 te verlengen, dit volgens de wetgeving van de Europese Unie.

Binnen de nascholing is het belangrijk om 35 uur nascholing te volgen in deze vijf jaar om de code 95 te verlengen. Dit aantal uren bestaat uit minimaal 7 praktijkuren bij een erkende opleider. Daarna zal er theorie nodig zijn, dit kan middels E-learnings.

Vrachtwagen rijbewijs verlengen code 95

Hoe kun je code 95 bijschrijven op je rijbewijs

Om te zorgen dat de Code 95 op jouw rijbewijs staat, zal je een nieuw rijbewijs moeten aanvragen of het rijbewijs moeten vervangen. Bij een nieuw rijbewijs is het belangrijk om ook de gezondheidsverklaring opnieuw in te vullen. Bij een vervangend rijbewijs is een gezondheidsverklaring aanvragen niet nodig. Hier blijft de geldigheidsdatum gelijk.

Als jouw huidige rijbewijs dus nog geldig is, dan kan het bijschrijven van code 95 de oplossing zijn voor deze rijbewijzen. Wanneer jij een nieuwe rijbewijs moet aanschaffen dan komen hier kosten bij kijken, net als bij de medische keuring.

Wanneer jij alle cursussen en de nascholingsuren behaald hebt, dan ontvangt het CBR hier een melding van, en ontvang jij via het CBR een Verklaring van Nascholing. Deze code 95 wordt bijgeschreven op het rijbewijs.

Is de einddatum van code 95 en rijbewijs verschillend? Bij de eerste verlenging van de code 95 wordt de einddatum van het rijbewijs en de geldigheid van de code 95 gelijk getrokken. Bij de gemeente kun jij jouw rijbewijs verlengen en opnieuw aanvragen.

Het aanvragen van een groot rijbewijs

Bij het vernieuwen van een groot rijbewijs is een medische keuring nodig. Bij deze medische keuring is het zo dat jij zelf een formulier moet invullen waar vragen over staan over aandoeningen. Een bedrijfsarts/keuringsarts beoordeeld van over de rijgeschiktheid van een chauffeur.

De eigen verklaring van de medische keuring wordt dan naar het CBR gestuurd. Het CBR ontvangt deze en het CBR beoordeelt dan of de chauffeur medisch geschikt is om veilig een voertuig te besturen.

Hoe belangrijk is een code 95 op je rijbewijs?

Het niet hebben van een code 95 op je rijbewijs heeft grote gevolgen. Wanneer chauffeurs blijven rijden zonder een geldig code 95, dan bedraagt de boete 900 euro. Een chauffeur mag dan geen voertuig beroepsmatig rijden en de verzekering zal geen schade dekken. Een rijbewijs zonder code 95, is een ongeldig rijbewijs.

Een geldig rijbewijs en code 95 is dus van essentieel belang voor chauffeurs. Denk hierbij goed aan de geldigheid van de code 95 en het behalen van de 35 uur nascholing die hiervoor verplicht gesteld is.

Heb jij geen code 95 op jouw rijbewijs?

Als jij nog geen code 95 op jouw rijbewijs hebt, dan is het noodzakelijk om een basiskwalificatie te behalen. Binnen deze basiskwalificatie behoren theoretische vakken:

  • Verkeer en techniek
  • Administratie goederenvervoer of personenvervoer
  • Cases administratie

Binnen de basiskwalificatie behoren ook 2 verplichte praktijktoetsen.

  • Praktische toets C of D (vrachtauto of bus)
  • Besloten terrein toets (vrachtauto of bus)

Wanneer de basiskwalificatie behaald is dan krijg je de code 95 ander de rijbewijscategorieƫn C en CE of D en DE. Vanaf dit moment is het belangrijk om het nascholingstraject in te gaan. Voor de nascholing is het verplicht om 35 uur nascholing te volgen in vijf jaar. Hiervan zijn 7 uur praktijktraining verplicht, dit om de rijvaardigheid te trainen.

De nascholing voor de verlenging van code 95

Wil jij voor dat jouw code 95 verlopen is de nascholingsuren behalen voor de geldigheid van jouw code 95? Dit voor jouw rijbewijs C? Dan kun jij bij ons online (voor de einddatum van jouw code 95) cursussen volgen. De invulling van de nascholing van de code 95 is afhankelijk van waar jij jouzelf op wilt focussen. Zo kun jij examen en een cursus doen in lading zekeren of de digitale tachograaf. Zo kun jij de nascholingsuren deels zelf invullen. Mits hier ook 7 praktijkuren voor worden gebruikt.

De nieuwe geldigheidsdatum van jouw code 95 is ook wederom vijf jaar geldig, waarbij jij ook weer binnen 5 jaar 35 nascholingsuren moet volgen. Als jij jouw persoonlijke gegevens bij ons achter laat, dan kunnen wij voor jou een op maat nascholingstraject ontwerpen.

Wil jij jouw code 95 (vakbekwaamheid) verlengen? Bij ons kun jij jouw nascholing cursussen volgen. Zodat jij de weg veilig kan betreden.

Wij rijden met je mee

Neem contact met ons op

Contact