Auto met aanhangwagen

Voor wie?

Als bestuurder van een personenauto heeft u een BE rijbewijs nodig om te kunnen rijden met een aanhangwagen of oplegger. Dit geldt voor combinaties waarvan de toegestane maximale massa  3500 kg overschrijdt.

 • 6 lessen € 595,00
 • 8 lessen € 675,00 (dagopleiding)

Aanmelden


Haal je BE rijbewijs in 1 dag!

Bij Bloemzaad Verkeersopleidingen is het mogelijk om het BE rijbewijs in een dag te halen! Op deze dag begin je om 8.00 uur met lessen en dezelfde middag doe je om 14.55 uur examen.

Mocht u een dagopleiding willen wordt voorafgaand aan de opleiding een intest gedaan. Tijdens deze intest wordt gekeken of het voor jou mogelijk is om de dagopleiding te volgen. Mocht tijdens de intest blijken dat de dagopleiding niet haalbaar is, dan kunnen wij in overleg met jou een persoonlijk, voorbereidend lesprogramma samenstellen.

Informatie Opleiding Auto met aanhangwagen (categorie BE)

Het komt regelmatig voor dat bestuurders die rijden met een aanhangwagen, caravan of paardentrailer niet beschikken over het juiste rijbewijs. Zij zijn zich er meestal dan ook niet van bewust dat zij zich onverzekerd door het verkeer begeven. Daarom hebben we voor u de verschillende eisen en bevoegdheden nog eens op een rijtje gezet.

Wanneer heb je welk rijbewijs nodig?

Rijbewijs B

In bepaalde gevallen is met alleen rijbewijs B een zwaardere aanhangwagen toegestaan dan 750 kilo. Met rijbewijs B mag u een personenauto met aanhangwagen die (inclusief laadvermogen) niet meer weegt dan 750 kilo besturen. De aanhanger (inclusief laadvermogen) mogen niet zwaarder zijn dan de ledige massa van het trekkende voertuig. De toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3500 kg.

Rijbewijs BE

Met rijbewijs BE mag u een aanhangwagen trekken van maximaal 3500 kg (inclusief laadvermogen) . U moet echter wel rekening houden met de technische mogelijkheden van het trekkende voertuig (maximale treklast). Dit kunt u vinden op het kentekenbewijs deel 1a of kentekencard. De 3500 kg. grens is ook van toepassing voor het trekkende motorvoertuig. 

Theorie

Voor het rijbewijs BE is het niet nodig om afzonderlijk theorie te behalen. Voor aanvang van het praktijkexamen zal de examinator een aantal vragen stellen. Een groot deel van deze vragen kunt u opzoeken in de documenten van het trekkende voertuig en de aanhangwagen. Bij de inschrijving of de eerste BE rijles krijgt u van ons een aantal formulieren mee waarop een aantal vragen staan zodat u zich hierop voor kunt bereiden. Dit zal gedurende de rijlessen ook doorgenomen worden.

Opleiding voor rijbewijs BE

Tijdens de opleiding maken wij gebruik van een Kia Sorento 2.2 CRDI en een aanhangwagen met een tandemas constructie. Deze combinatie voldoet volledig aan de door de wet gestelde normen qua gewicht en afmetingen. Tijdens het lessen wordt u aangeleerd hoe te rijden met een aanhangwagen. Ook leert u om een aantal bijzondere verrichtingen met de aanhangwagen uit te voeren. Om met lessen te mogen beginnen dient u in het bezit zijn van een geldig Nederlands Rijbewijs B. Voorafgaand aan het examen moet u deze aan de examinator tonen.

Opleidingsmogelijkheden

Er zijn diverse mogelijkheden voor het behalen van het E-rijbewijs.
– Lessen in eigen tempo
– Dagopleiding

Lessen in eigen tempo

Wanneer u nog nooit eerder gereden heeft met een aanhanger is het verstandig om de rijlessen in uw eigen tempo te volgen. U kunt één of meerdere lessen per week nemen. Het is ook mogelijk de opleiding in een aantal dagdelen te volgen.

Dagopleiding

Wanneer u al enige ervaring heeft in het rijden met een aanhangwagen dan bieden wij u de mogelijkheid om een 1-daagse E achter B opleiding te volgen.

Het is de bedoeling dat u eerst een testles neemt zodat de instructeur kan beoordelen in hoeverre u het rijden met een aanhanger beheerst. Aan de hand van deze testles kan de instructeur u een pakket op maat samenstellen.

Wanneer u geschikt bent voor een dagopleiding wordt er een examendatum gepland. Om 8.00 start de opleiding vanaf de Verkeersschool en om 14.55 uur wordt het examen vanaf het CBR in Apeldoorn afgenomen.

Tarieven:

 • Losse les á 45 min. € 52,50
 • Intest (bij geen volledige rijopleiding) € 52,50
 • Los examen € 275,00

Maak nu een afspraak

Zelf Direct Regelen:

 • Vanaf 1961 zijn wij een begrip in Apeldoorn en de naaste omgeving
 • Wij werken alleen met KNMV rij-instructeurs voor motor
 • Klanten beoordelen ons met een 9,1 gemiddeld en daar zijn we trots op!

Volg ons op Instagram

#bloemzaadverkeersopleidingen

Direct aanmelden voor de opleiding ‘Auto met aanhangwagen’

  Lesovereenkomst en privacybeleid:


  Factuur wordt betaald door opdrachtgever?:

  Wij rijden met je mee

  Neem contact met ons op

  Contact