Bus

PAKKETAANBIEDING
 • Theoriecursus rijbewijstraject incl. examen € 525,00
 • Theoriecursus vakbekwaamheidstraject incl. examen € 1295,00

Alle cursusdata Aanmelden


Voor wie?

Indien u met een motorvoertuig wilt gaan rijden, dat is ingericht voor het vervoer van meer dan acht personen (de bestuurder daarbij niet inbegrepen) dan dient u in het bezit te zijn van een busrijbewijs. Tevens dient u in het bezit te zijn van een code Vakbekwaamheid.

Er zijn twee trajecten: het rijbewijstraject (hobbymatig of onder bepaalde vrijstellingen) en het vakbekwaamheidstraject (beroepsmatig). U dient in het bezit te zijn van een rijbewijs B en minimaal 21 jaar oud mits u het vakbekwaamheidstraject volgt. Anders is de minimum leeftijd 24 jaar.

Theorie & Praktijk

Afhankelijk welk traject u kiest dient u voor het rijbewijstraject één theorie-examens (RVM1-D ) af te leggen en voor het vakbekwaamheidstraject drie theorie-examens (RVM1-D, VM2 -D en VM3-D3). Hiervoor geven wij maandelijks cursussen. U kunt natuurlijk ook middels zelfstudie de theorie leren. U mag het praktijkexamen afleggen als u minimaal in het bezit bent van RVM1-D  . Voor de vakbekwaamheidscode zult u nog twee praktijkexamens, Toets Besloten Terrein en Praktische Toets, moeten afleggen.

 Busopleiding (categorie D)

Leren rijden in een bus is een vak apart en het vergt de nodige inspanning. Het belangrijkste hierin is de ervaring die u nodig heeft om met een groot voertuig veilig door het verkeer te kunnen manoeuvreren. Wij geven rijles in een ‘van Hool’ bus met een MAN motor en een rijles duurt 90 minuten.

Medische keuring

Om een bus rijbewijs te kunnen behalen, dient u eerst medisch gekeurd te worden. Voor deze medische keuring dient u een ‘Eigen Verklaring’ voor het zogenaamde groot rijbewijs te kopen bij onze verkeersschool of het gemeentehuis. Met deze Eigen Verklaring gaat u naar een Arbo-arts, die uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid zal onderzoeken. Deze medische keuring is door het CBR verplicht gesteld. Na goedkeuring van het CBR ontvangt u een verklaring van geschiktheid en staat u niets meer in de weg om buschauffeur te worden.

Indien u binnen 3 jaar na het behalen van het rijbewijs C of CE doorgaat voor het rijbewijs D hoeft u niet opnieuw een medische keuring te ondergaan. U kunt dan volstaan met alleen het inleveren van een ingevulde en ondertekende ‘Eigen Verklaring’ voor het groot rijbewijs.

Op het moment zijn de wachttijden bij het CBR erg lang voor het verwerken van de medische keuring, doe dit dus op tijd!

Theorie

Tijdens de 3 theorie-examens wordt u beoordeeld op uw praktische kennis deze zijn onderverdeeld in:

-theorie-examen Rijbewijs en Vakbekwaamheid RVM1-D
65 meerkeuzevragen, schriftelijk (52 goede antwoorden en u bent geslaagd)

-theorie-examen Vakbekwaamheid VM2-D 
65 meerkeuzevragen, schriftelijk (52 goede antwoorden en u bent geslaagd)

-theorie-examen Vakbekwaamheid VM3-D
65 meerkeuzevragen, schriftelijk (52 goede antwoorden en u bent geslaagd)

Praktijk

De 3 praktijkexamen zijn onderverdeeld in de volgende examens:

-praktische toets; tijdens deze toets wordt gekeken hoe u onder andere om gaat met passagiers, het laden van bagage en noodsituaties.
-toets besloten terrein;
hierbij wordt getoetst hoe u manoeuvreert in bijzonder nauwe en/of krappe situaties welke zijn uitgezet middels pionnen.
-praktijkexamen;
gedurende het praktijkexamen wordt u beoordeeld door een examinator of u zich op een rustige, maar toch vlotte manier veilig door het verkeer kunt begeven. Het praktijkexamen start vanaf onze verkeersschool en dit duurt ca. 85 minuten.

Voorwaarden opleiding

Bij Bloemzaad Verkeersopleidingen zijn er verschillende manieren om te worden opgeleid voor het busexamen. U dient 18 jaar of ouder te zijn en in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs B.

Reguliere opleiding

Bij een reguliere opleiding bepaalt u zelf in welk tempo u het bus rijbewijs wilt behalen. U kunt er voor kiezen om één rijles per week te nemen. Indien u meer rijlessen per week wilt nemen, dan is dat uiteraard mogelijk. Het examen wordt tijdens de rijopleiding in overleg met de instructeur aangevraagd zodra u op het juiste niveau bent.

Spoedopleiding op maat

Voor een spoedopleiding op maat spreken wij eerst een intest van 90 minuten met u af, waarin de instructeur bepaalt hoeveel lesuren u nodig heeft om het praktijkexamen met goed resultaat af te kunnen leggen. Daarna wordt in overleg met u de opleiding ingedeeld en een praktijkexamen gereserveerd. Op deze manier kunt u in een kort tijdsbestek het busrijbewijs behalen.

Tarieven:

 • Praktijkles 45 min. € 70,00
 • Praktijkexamen € 510,00
 • Toets Besloten Terrein € 375,00
 • Praktische Toets € 375,00

Maak nu een afspraak

Zelf Direct Regelen:

 • Vanaf 1961 zijn wij een begrip in Apeldoorn en de naaste omgeving
 • Wij werken alleen met KNMV rij-instructeurs voor motor
 • Klanten beoordelen ons met een 9,1 gemiddeld en daar zijn we trots op!

Volg ons op Instagram

#bloemzaadverkeersopleidingen

Voordat u het praktijkexamen af mag leggen, dient u in het bezit te zijn van theorie RVM1-D.

Direct aanmelden voor de opleiding ‘Bus’

  Lesovereenkomst en privacybeleid:


  Factuur wordt betaald door opdrachtgever?:

  Wij rijden met je mee

  Neem contact met ons op

  Contact