Code 95 halen

Code 95, ook wel de code op het rijbewijs waarmee een chauffeur aantoont dat diegene vakbekwaam is. Deze code is verplicht binnen de verplichte Europese richtlijn voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarbij je een rijbewijs C(E), C1(E), D1(E) of D(E) voor nodig hebt.

Bij de afronding registreert het CBR een verklaring van geschiktheid, rijvaardigheid en vakbekwaamheid in het register. Op het rijbewijs staat deze code dan achter de betreffende categorie (C, CE). Dan mag iemand beroepsmatig rijden in een vrachtauto. Het is zo dat deze basiskwalificatie code een 5 jaar geldig is bij het behalen van het rijbewijs.

De code 95 is vijf jaar geldig, in deze vijf jaar is het zo dat chauffeurs nascholing moeten volgen waardoor de vijf jaar geldige code weer wordt verlengd. Je kan deze 35 uur nascholing volgen bij Bloemzaad! Hier kun je onder goede begeleiding jouw nascholingsuren behalen.

Code 95 halen

Waarom is er code 95?

De richtlijn vakbekwaamheid is er voor de veiligheid in het verkeer. Voor vrachtwagenchauffeurs is de code 95 er om te zorgen voor een betere verkeersveiligheid, het verminderen van verkeersongevallen en het verminderen van CO2 uitstoot.

Door de invoering van de code 95 is ook gebleken dat zowel bedrijven als chauffeurs beter presteren, dit wanneer de cursussen aansluiten bij de doelstellingen van het bedrijf. Om deze reden is het bij Bloemzaad ook mogelijk om verschillende cursussen te volgen zodat jij de code 95 op jouw rijbewijs behoudt.

Code 95 halen met de cursussen bij Bloemzaad!

Je kunt jouw code 95 halen of verlengen bij Bloemzaad. De verplichte nascholingsuren kun je bij ons zowel in de theorie als in de praktijk vervullen. Wil jij bepaalde opleidingen volgen omdat deze aansluiten bij de doelstellingen van het bedrijf? Dit kun je bij ons aangeven zodat wij een compleet, op maat gemaakt pakket voor jou kunnen samenstellen.

Voor de oorspronkelijk einddatum moet je deze verplichte nascholing voor de code 95 hebben gevolgd. Er zijn verschillende cursussen die je zou kunnen volgen. Zo kun je kiezen voor een cursus die een gehele cursusdag duurt, maar ook voor een van de praktijktoetsen die enkele uren duren.

Een e-learning cursus voor jouw code 95

Vaak is het ook mogelijk om een cursus succesvol te volgen middels een e-learning. Ook de uren van een e-learning (thuisstudie) dragen bij aan de verplichte nascholingsuren die noodzakelijk zijn voor het behoud van de code 95.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de rijopleiding wat betreft een ADR certificaat. Deze opleiding duurt 3 dagen, telt voor 14 theorie uren. Hierbij heb je ook aansluitend de examens voor het behalen van nascholing voor de code 95.

Tegen een scherpe prijs kun je bij ons jouw code 95 halen! Neem contact met ons op zodat jij het examen kan volgen en weer 5 jaar klaar bent om beroepschauffeur te zijn!

Welke nascholing kan je volgen bij Bloemzaad?

Voor chauffeurs is het nuttig wanneer zij nascholing volgen waarbij zij ook daadwerkelijk iets aan de kennis hebben. Om deze reden is het aanbod van een cursus voor de code 95 ook groot. Bij Bloemzaad kun je verschillende cursussen volgen zoals:

 • Het Nieuwe Rijden (HNR) W01-1
 • Rijoptimalisatie BBS W02-1
 • ADR Certificaat Basis U01-4
 • ARD Certificaat Basis Verlenging U01-4
 • Chauffeur LZV W06-2
 • Lading Zekeren U03-1

Ook zijn er meer cursussen mogelijk wat betreft de nascholing van de code 95 voor het C rijbewijs. De nascholingsuren moeten worden toegevoegd aan jouw eigen dossier bij het CBR zodat de gevolgde uren staan geregistreerd.

Waar moet je op letten wanneer jij code 95 gaat behalen?

Wil jij jouw code 95 halen en/of verlengen bij Bloemzaad? Er zijn daarvoor een aantal regelingen die je goed moet onthouden:

 • Alle beroepschauffeurs moeten in de vijf jaar, 35 uur nascholing volgen. Binnen deze 35 uur nascholing is het zo dat hiervan 7 uur nascholing in de praktijk zal moeten worden uitgevoerd, bij deze ‘praktische toets’ moet er minimaal 2,5 uur zelf gereden worden.
 • Is de 35 uur nascholing niet op tijd behaald, dan kan je deze niet op je rijbewijs bijschrijven en verloopt dus de code 95. Vanaf dit moment is het verboden om als chauffeur nog beroepsmatig te rijden.
 • De code 95 is vijf jaar geldig, dit wordt gerekend vanaf de datum van afgifte van het rijbewijs waar de code 95 op vermeld staat.
 • Wanneer je meer uur dan de 35 uur nascholing hebt gevolgd, worden deze niet opgespaard voor de volgende keer wanneer je de code 95 moet behalen.
 • Maximaal 12 van de 35 uur nascholingsuren mogen worden ingevuld door het uitvoeren van een e-learning.
 • De chauffeurs zijn zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de geldigheid van de code 95. Wil jij weten tot wanneer jouw code 95 geldig is of de status daarvan, dit kun je controleren op de website van het CBR. Hiervoor dient de chauffeur in te loggen met een DigiD.
 • De code 95 halen is verplicht voor een beroepschauffeur. Bepaalde groepen hebben hiervoor wel een vrijstelling, dit kun je bekijken op de website van de inspectie leefomgeving en transport.

Jouw code 95 en rijbewijs verlengen

Het behalen van de code 95 kan bij Bloemzaad! Wij helpen jou graag zodat jij veilig op de weg kan zijn als chauffeur. Iedere vijf jaar is het noodzakelijk om als chauffeur aan te tonen dat je gezond genoeg bent om te rijden, dit middels een gezondheidsverklaring. Je hebt deze gezondheidsverklaring nodig om het rijbewijs te verlengen.

Loopt jouw code 95 en jouw rijbewijs C bijna af? Het is belangrijk dat jij binnen 5 jaar de verplichte uren nascholing volgt, dit zodat jij als chauffeur veilig de weg op kan! Wij helpen jou graag met het behoudt en behalen van jouw code 95.

Neem contact met ons op zodat wij een passend pakket voor jou kunnen samenstellen.

Wij rijden met je mee

Neem contact met ons op

Contact