Vrachtauto

Voor wie?

Wanneer u een motorrijtuig wil besturen waarvan de toegestane maximummassa meer dan 3500kg bedraagt. Er zijn twee trajecten: het rijbewijstraject (hobbymatig of onder bepaalde vrijstellingen) en het vakbekwaamheidstraject (beroepsmatig). U dient in het bezit te zijn van een rijbewijs B en minimaal 18 jaar oud mits u het vakbekwaamheidstraject volgt. Anders is de minimum leeftijd 21 jaar.

PAKKETAANBIEDING
 • Theoriecursus rijbewijstraject inclusief examen € 525,00
 • Theoriecursus vakbekwaamheidstraject incl. examen € 1295,00

Alle cursusdata Aanmelden


Theorie & Praktijk

Afhankelijk welk traject u kiest dient u voor het rijbewijstraject één theorie-examens (RVM1-C) af te leggen en voor het vakbekwaamheidstraject drie theorie-examens (RVM1-C, VM2-C en VM3-C). Hiervoor geven wij maandelijks cursussen. U kunt natuurlijk ook middels zelfstudie de theorie leren. U mag het praktijkexamen afleggen als u minimaal in het bezit bent van RVM1-C. Voor de vakbekwaamheidscode zult u nog twee praktijkexamens, Toets Besloten Terrein en Praktische Toets, moeten afleggen.

Opleiding Vrachtwagen vakbekwaamheidstraject

Indien u met een motorvoertuig wilt gaan rijden, waarvan het maximum gewicht inclusief laadvermogen meer bedraagt dan 3500 kilogram, dan dient u in het bezit te zijn van een vrachtwagen rijbewijs (categorie C). Als u met dit motorvoertuig een aanhangwagen of oplegger met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kilogram wilt gaan trekken, dan dient u in het bezit te zijn van een vrachtwagen met aanhangwagen rijbewijs (categorie CE).

Leren rijden in een vrachtwagen of vrachtwagen met aanhangwagen is een vak apart en het vergt de nodige inspanning. Het belangrijkste hierin is de ervaring die u nodig heeft om met een groot voertuig veilig door het verkeer te kunnen manoeuvreren. Wij geven rijles in een MAN TGX 420 PK met een middenasaanhangwagen en een rijles duurt minimaal 90 minuten.

Medische keuring

Om een vrachtwagen rijbewijs te kunnen behalen, dient u eerst medisch gekeurd te worden. Voor deze medische keuring moet u een gezondheidsverklaring voor het zogenaamde groot rijbewijs kopen op de website CBR.nl. Deze vult u in en zend deze digitaal naar het CBR. Na goedkeuring van het CBR maakt u een afspraak met een Arbo-arts, die uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid zal onderzoeken. Deze medische keuring is door het CBR verplicht gesteld. Na goedkeuring van het CBR ontvangt u een verklaring van geschiktheid en staat u niets meer in de weg om vrachtwagenchauffeur te worden.

Indien u binnen 3 jaar na het behalen van het rijbewijs C of CE doorgaat voor het rijbewijs D hoeft u niet opnieuw een medische keuring te ondergaan. U kunt dan volstaan met alleen het inleveren van een ingevulde en ondertekende ‘Eigen Verklaring’ voor het groot rijbewijs.

Theorie

De 3 theorie examens zijn:

-theorie-examen RVM1-C (basiskennis verkeer, techniek, lading en     vervoerswetgeving)  
theorie-examen VM2-C (verdieping voertuigtechniek en veilig lading vervoeren)
-theorie-examen VM3-C
(verdieping wet-en regelgeving, markt en beroepshouding)
Alle theorie examens bevatten 65 vragen en wanneer u 52 of meer vragen goed heeft dan bent u geslaagd.

Praktijk

De 3 praktijk examens zijn:

-praktische toets; tijdens deze toets wordt gekeken hoe u onder andere om gaat met het laden en lossen van goederen en noodsituaties.
-toets besloten terrein; 
hierbij wordt getoetst hoe u manoeuvreert in bijzonder nauwe en/of krappe situaties welke zijn uitgezet middels pionnen.
-praktijkexamen; 
gedurende het praktijkexamen wordt u beoordeeld door een examinator of u zich op een rustige, maar toch vlotte manier veilig door het verkeer kunt begeven. Het praktijkexamen start vanaf de verkeersschool en dit duurt ca. 85 minuten.

Voorwaarden rij-opleiding

Bij Bloemzaad Verkeersopleidingen zijn er verschillende manieren om te worden opgeleid voor het vrachtwagenexamen. Voorwaarde is dat u in het bezit bent van een geldig rijbewijs B.

Reguliere opleiding

Bij een reguliere opleiding bepaalt u zelf in welk tempo u het vrachtwagen of vrachtwagen met aanhangwagen rijbewijs wilt behalen. U kunt er voor kiezen om één rijles per week te nemen. Indien u meer rijlessen per week wilt nemen, dan is dat uiteraard mogelijk. Het examen wordt tijdens de rijopleiding in overleg met de instructeur aangevraagd zodra u op het juiste niveau bent.

Spoedopleiding op maat

Voor een spoedopleiding op maat doet u eerst een intest van 90 minuten, waarin de instructeur bepaalt hoeveel lesuren u nodig heeft om het praktijkexamen met goed gevolg af te kunnen leggen. Daarna wordt in overleg met u de opleiding ingedeeld en een praktijkexamen gereserveerd. Op deze manier kunt u in een kort tijdsbestek het vrachtwagen of vrachtwagen met aanhangwagen rijbewijs behalen.

Tarieven:

 • Praktijkles 45 min. € 67,50
 • Praktijkexamen € 480,00
 • Toets Besloten Terrein € 375,00
 • Praktische Toets € 450,00

Maak nu een afspraak

 • Vanaf 1961 zijn wij een begrip in Apeldoorn en de naaste omgeving
 • Wij werken alleen met KNMV rij-instructeurs voor motor
 • Klanten beoordelen ons met een 9,1 gemiddeld en daar zijn we trots op!

Volg ons op Instagram

#bloemzaadverkeersopleidingen

Direct aanmelden voor de opleiding ‘Vrachtauto’

  Lesovereenkomst en privacybeleid:


  Factuur wordt betaald door opdrachtgever?:

  Wij rijden met je mee

  Neem contact met ons op

  Contact