Vrachtwagen rijbewijs

Een vrachtwagen besturen of beroepschauffeur worden is natuurlijk super leuk! Maar om in een vrachtwagen te mogen rijden heb je natuurlijk wel een vrachtwagen rijbewijs nodig. Gelukkig kun je jouw vrachtwagen rijbewijs halen bij Bloemzaad!

Je hebt de mogelijkheid om jouw vrachtwagenrijbewijs te behalen bij Bloemzaad. Je hebt voor een vrachtwagenrijbewijs verschillende opties:

  • Rijbewijs C1 is geschikt voor lichte vrachtwagens. Met een C1 rijbewijs mag je vrachtwagens besturen tussen de 3.500 en 7.500 kilo, dit is een kleine vrachtwagen.
  • Rijbewijs C is ook geschikt voor de zwaardere vrachtwagens.
  • Met een rijbewijs CE mag je een vrachtauto met aanhanger trekken met een maximummassa boven de 7.500 kg. Hiervoor moet je in bezit zijn van een vrachtwagenrijbewijs C.

Wil jij graag jouw rijbewijs voor de vrachtwagen halen zodat jij je kan aansluiten bij andere beroepschauffeurs? Wil jij graag de volgende stappen zetten om jouw rijbewijs zo veel mogelijk uit te breiden? Onze rijlessen, instructeurs en de voorbereiding hebben de afgelopen jaren gezorgd voor een hoog slagingspercentage! Ben jij de volgende?

Wat is het verschil (of overeenkomst) tussen vrachtwagen rijbewijs C en C1?

Er zijn dus verschillende soorten vrachtwagenrijbewijzen. Je kan dus kiezen voor een rijbewijs C en C1 rijbewijs. Met een rijbewijs C mag je in vrachtwagens zwaarder dan 7.500 kilo rijden. Dit is het gewicht van de vrachtwagen inclusief de oplegger.

Bij deze rijbewijzen zijn er verplichtingen waaraan je moet voldoen. Hierbij moet je denken aan code 95. Code 95 is een aantekening wat wil zeggen dat je je vakbekwaamheid hebt behaald. Met de code 95 mag je beroepsmatig als vrachtwagenchauffeur aan de slag!

Om je vrachtwagen rijbewijs C te behalen is het zo dat je minimaal 21 jaar moet zijn (mits je dit doet zonder code 95). Wanneer je je rijbewijs C haalt in combinatie met code 95, dan mag je starten met een rijopleiding vanaf je 18e.

Naast het behalen van je vrachtwagenrijbewijs C en code 95 is een medische keuring ook verplicht bij een groot rijbewijs. Deze medische keuring wil zeggen dat jij veilig in het verkeer kan deelnemen als chauffeur van een vrachtauto. Hieronder valt een eigen verklaring maar ook een akkoord van een arbo arts.

Voor het starten met de rijlessen voor een vrachtwagenrijbewijs is het verplicht dat je al over een rijbewijs B beschikt.

Vrachtwagen rijbewijs halen

Praktische toets voor vrachtwagenrijbewijs C halen

Voor jouw opleiding tot vrachtwagenrijbewijs is het zo dat je zowel een praktische toets als theorie examen zal moeten afleggen. Bij het praktijk examen is het zo dat dit bestaat uit drie verschillende onderdelen. Je hebt de toets besloten terrein en praktijk vrachtwagenrijbewijs. Bij toets besloten terrein is het zo dat je op een afgesloten terrein wordt getoetst op controle van het voertuig en bijzondere verrichtingen. Bij het praktijk examen wordt er gekeken hoe jij in het verkeer rijdt met een vrachtwagen.

Voor het behalen van jouw rijbewijs C is het slagen voor dit praktijkexamen een must. Tijdens de praktijklessen wordt jij door de instructeur zo goed mogelijk voorbereid op de praktijkexamens.

Je wordt voor jouw praktijkexamen goed voorbereid door de instructeur. Je zal leren rijden binnen en buiten de bebouwde kom. Je leert voor je praktijkexamen omgaan met de eigenschappen van de vrachtwagen.

Theorie examens voor een vrachtwagen rijbewijs halen

Het theorie examen van een groot rijbewijs bestaat uit meerdere onderdelen. Deze theorie examens zijn verplicht wil je slagen voor het vrachtwagenrijbewijs. Een theorie examen is de module verkeer & techniek & lading & wetgeving. Een ander theorie examen is de module techniek en lading, de laatste is de module wetgeving en gezondheid.

Deze examens moeten allemaal behaald worden voor het succesvol afronden van de opleiding. Het is zo dat het tweede en derde theorie examen gedaan mogen worden na het afleggen van het praktijkexamen. Ditzelfde geldt voor de praktische toets en toets besloten terrein. Je moet eerst de eerste theorie halen, voordat de tweede en derde theorie examens behaald kunnen worden.

Denk hieraan na het behalen van jouw C rijbewijs

Het is belangrijk dat je weet dat wanneer je geslaagd bent voor jouw vrachtauto rijbewijs dat je deze na vijf jaar weer moet verlengen bij de gemeente. Ook hierbij is het zo dat je medisch gekeurd moet worden voor verlening van het rijbewijs. Hier moet je dus rekening mee houden voor het verlopen van jouw C rijbewijs. Dit doe je bij iedere verlenging van het C rijbewijs.

Wanneer je met jouw vrachtwagenrijbewijs C beroepsmatig aan de slag gaat, dan moet je weten dat voor het behoudt van de code 95 je iedere 5 jaar nascholing moet volgen. Dit zorgt voor het behoudt van jouw vakbekwaamheid.

Wil jij starten met het behalen van jouw C rijbewijs?

Bij ons ga je met een vaste instructeur aan de slag. Zolang jij jouw opleiding volgt is het zo dat je dezelfde instructeur hebt (is het streven). Dit zodat iemand precies weet tijdens de rijopleidingen waar nog aan gewerkt moet worden en welke onderdelen van de praktische toets juist al wel goed gaan.

Jouw instructeur gaat er in een aantal lessen voor zorgen dat jij helemaal klaar bent om de bijzondere verrichtingen te voldoen en jouw opleiding zo spoedig mogelijk met goed resultaat afmaakt.

Wil jij liever een spoedopleiding volgen voor het behalen van jouw vrachtwagenrijbewijs C? Wij kunnen voor jou kijken wat hiervoor mogelijk is.

 

Wat zijn de totale kosten van rijbewijs C (inclusief theorie examen en toets besloten terrein)?

Wil jij jouw vrachtwagenrijbewijs C halen? Dan ben je logischerwijs ook benieuwd naar de kosten van deze rijopleiding. De kosten hiervoor verschillen per persoon en per opleiding. Er zijn verschillende opleidingen die je kan volgen voor het behalen van jouw rijbewijs.

Zo kun je kiezen voor een spoedopleiding, de kosten hiervan hangen heel erg af van het aantal lessen dat nodig is. Wel wordt er op deze manier in een kort tijdsbestek de lessen en de examens ingepland.

Bij de reguliere lessen betaal je per praktijkles van 45 minuten €61. Voor het praktijk examen betaal je €420. De toets besloten terrein kost daarbovenop €350, de praktische toets €375. Daarbij kun je theoriecursussen volgen om de kans op slagen te vergroten. Dit alles is afhankelijk van de totale kosten voor het behalen van jouw vrachtwagenrijbewijs C.

Wil jij bij ons jouw vrachtwagenrijbewijs C halen? Neem dan contact met ons op!

Wij rijden met je mee

Neem contact met ons op

Contact