Code 95 cursussen

Code 95 cursussen oftewel nascholingscursussen kan je volgen bij een erkende opleider. Een nascholing code 95 cursus is vijf jaar geldig en moet elke 5 jaar herhaald worden. In totaal moet je 35 uur nascholing volgen om code 95 te behouden bij het rijbewijs C. Van deze 35 uur nascholing moet er minimaal één cursusdag een praktijktraining zijn. Tijdens de praktijktraining ga je met een instructeur in de cabine van het voertuig zitten en krijg je les over veiligheid op de weg. Je leert hier bijvoorbeeld hoe je moet handelen in noodsituaties of bij een calamiteit.

Om code 95 cursussen te kunnen volgen, moet je in het bezit zijn van een geldig chauffeursbewijs. Je moet minimaal 21 jaar zijn en je rijbewijs voor minimaal 5 jaar hebben. Op het moment dat je aan de cursus begint, moet je rijbewijs nog minimaal 3 jaar geldig zijn. Als je rijbewijs afloopt tijdens de cursus, dan mag je de cursus afmaken met een geldig rijbewijs.

Code 95 cursussen zijn verplicht voor chauffeurs die met een vrachtwagen of bus rijden waarvan het maximum gewicht meer dan 3.500 kilo is. Dit geldt ook voor chauffeurs die met een aanhanger rijden waarvan het maximum gewicht meer dan 750 kilo is. Chauffeurs van bussen met een maximumgewicht van 3.500 kilo hoeven geen code 95 cursus te volgen, maar moeten wel een cursus volgen die gericht is op het veilig rijden met een bus

Code 95 cursussen

Hoe tellen de uren mee voor code 95?

Iedere keer wordt de gevolgde nascholingscursus geregistreerd, dit door de opleider. Het is belangrijk dat voorafgaand aan de cursus duidelijk wordt gemaakt dat dit voor de code 95 is. De opleider die CCV gecertificeerd is zal bijhouden of de cursist de hele cursus aanwezig is geweest zodat de uren meetellen voor de code 95.

Tijdens een cursusdag neem je altijd je identiteitsbewijs mee. Wanneer je tijdens de cursus gaat rijden, neem dan ook je geldige rijbewijs mee voor het voertuig waarmee je moet rijden. De volgende aandachtspunten zijn ook belangrijk:

  • Zorg dat je op tijd bent tijdens de verplichte nascholing.
  • Teken aan het begin én einde van de cursusdag de presentielijst.

Na vijf werkdagen kun je bij het CBR controleren of de door jou gevolgde nascholingsuren zijn geregistreerd.

Code 95 behalen door middel van e-learning cursussen

Tegenwoordig kun je ook een E-learning cursus volgen bij een erkend opleider zodat je uren behaald voor de code 95. Het is wel zo dat je maximaal 12 uur een e-learning mag volgen voor het behalen van de verlening van code 95.

Online zijn er theorie cursussen als Fysieke Belasting, VCA, Digitale Tachograaf etc.

Hoe haal je de uren van code 95?

Voor de nascholing, code 95 is het zo dat je 35 uur nascholing moet volgen. Dit zal bestaan uit een bepaald aantal uur theorie en les in de praktijk. Minimaal 7 uur moet in de praktijk zijn. Voor de theorie is het zo dat je maximaal 12 uur een e-learning mag doen. Zo kun je twee cursussen theorie online doen en dan nog een andere middels klassikale les.

Bij Bloemzaad kun je verschillende opleidingen volgen voor de 35 uur nascholing, code 95. Deze nascholingscursussen zijn zowel in de theorie als in de praktijk. Je kan je onder andere richten op:

  • Het Nieuwe Rijden (HNR) W01-1
  • Rijoptimalisatie BBS W02-1
  • VCA U05-2
  • Digitale Tachograaf U23-1
  • Lading zekeren U03-1

Voor iedere beroepschauffeur is er wel een passende opleiding binnen ons cursusaanbod. Het is natuurlijk het beste om een van de opleidingen te kiezen die ook daadwerkelijk zorgen voor professionele groei. Ook kun je met de cursussen jouw kennis opfrissen, waarbij een breed scala aan onderwerpen voorbij komen. Zo ben je aan het einde van een dag weer helemaal bij!

Nascholingscursussen halen bij Bloemzaad

Bij Bloemzaad kun je meer dan alleen een rijopleiding volgen! Ook bij ons kun je nascholingsuren voor de vakbekwaamheid als chauffeur! Bekijk online welke cursussen wij aanbieden voor de nascholing en plan de gewenste cursus (inclusief examen) in!

Wij rijden met je mee

Neem contact met ons op

Contact