Vrachtwagen B rijbewijs

Om in Europa op de weg te mogen rijden in bedrijfswagens is het verplicht om in bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Welk rijbewijs je nodig hebt voor een voertuig, dat verschilt per voertuig, dit op basis van het maximale gewicht (GVW). Om deze reden is het belangrijk om je bewust te zijn van de soorten rijbewijzen en de regels voor de voertuigen.

Het gewicht van bedrijfswagens wordt berekend op basis van het bruto gewicht van het voertuig waarbij opgeteld het laadvermogen van een voertuig. Op basis van dit gewicht wordt bepaald wat het type rijbewijs nodig is.

Vrachtwagen B rijbewijs

Rijbewijs B

Een B rijbewijs is voldoende voor voertuigen met een toegestane maximummassa van 3.500 kg. Je mag hierbij een motorvoertuig besturen met maximaal 8 personen. Ook kun je met een rijbewijs B rijden met een oplegger met een maximum gewicht van 750 kg, mits de toegestane maximummassa van 3.500 kilo niet wordt overschreden. Een voorbeeld van deze bestelwagen is bijvoorbeeld een IVECO daily. Heb jij bestelauto’s voor jouw onderneming of heb je dit nodig voor jouw werkzaamheden? Bij ons kun je jouw rijbewijs B eenvoudig halen, zodat je kan rijden in een personenauto en een bestelbus!

Is het voertuig met aanhangwagen waarin jij wil rijden toch zwaarder dan de toegestane maximummassa, dan kun je hiervoor een extra cursus volgen. Deze cursus wordt code 96 genoemd. Daarbij dien je het rijbewijs B+ te behalen. Hiermee kun je in een voertuig rijden met een maximaal gewicht van 4.250 kg.

Een rijbewijs BE is geschikt wanneer een oplegger zwaarder is dan het voertuig. Wanneer de oplegger zwaarder is heb je dus een BE rijbewijs nodig.

Rijden in een bakwagen met een rijbewijs B

Heb jij voor jouw werk een B rijbewijs nodig zodat je in kleine bakwagens kan rijden om spullen te vervoeren of voor andere doeleinden. Dan is een rijbewijs B geschikt, dit is dus je gewone rijbewijs.

Met een rijbewijs B kun je in een bakwagen met laadklep rijden, dit wordt ook wel een kleine vrachtwagen genoemd. Het voordeel van een bakwagen is dat deze valt tussen een gesloten bestelwagen en een vrachtwagen. Je hebt op deze manier meer laadruimte, en de laadklep is ideaal voor het vervoeren van spullen! De hydraulische laadklep kun je zo laten zakken tot de grond.

Bakwagens zijn bijvoorbeeld de mercedes Sprinter, de Peugeot Boxer of de Renault Master. Voor een chauffeur op een van deze bestelwagens is het dus niet nodig om een extra rijbewijs te behalen naast de gewone personenauto, mits deze niet de toegestane maximummassa overschrijdt.

Ook heb jij de mogelijkheid om alleen jouw rijbewijs te behalen voor een automaat. Als jij weet dat jij het niet nodig hebt om in een schakelauto te rijden, kun je jouw rijbewijs B behalen voor alleen een automaat.

Wanneer heb je rijbewijs C nodig?

Wanneer het maximale laadvermogen de 3.500 overschrijdt, dan heb je een vrachtwagenrijbewijs nodig. Een C rijbewijs heb je nodig voor een massa boven de 3.500 kilo. Een rijbewijs C1 is voldoende wanneer je vrachtwagens wilt besturen tussen de 3.500 en 7.500 kilo. Wanneer de laadbak en de trekker zwaarder zijn dan 750 kg, dan dien je een C1E te behalen.

Een rijbewijs CE is er voor een aanhanger zwaarder van 750 kg. Bij een C1 rijbewijs mag je ook een kleine bus besturen, met maximaal 8 personen. Ook jouw C rijbewijs kun je bij Bloemzaad behalen!

Wil jij jouw rijbewijs C behalen voor een elektrische bestelwagen?

Is de reden dat jij wil gaan voor een vrachtwagen rijbewijs C omdat je in een elektrisch voertuig wil rijden? Dan is het belangrijk om nog even wat extra zaken na te gaan. Het is namelijk dat tot 1 januari 2023 de regel geldt dat je elektrische voertuigen mag besturen met een B rijbewijs tot 4.250 kg. Dit om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken om een elektrische bedrijfswagen aan te schaffen. Houdt dus rekening met deze uitzondering!

Behaal jouw rijbewijs bij Bloemzaad in Apeldoorn

Je kunt jouw B rijbewijs behalen bij Bloemzaad Apeldoorn. Wil jij graag net als andere chauffeurs rijden in een bakwagen of in de net nieuwe bedrijfswagen op jouw werk? Zorg er dan voor dat jij in staat bent om hier in te rijden door het behalen van jouw rijbewijs B!

Wil jij meer dan een rijbewijs B en wil jij ook graag een van de bestuurders worden van de grotere bedrijfswagen, de échte vrachtwagens met laadklep? Bekijk dan onze mogelijkheden voor het behalen van jouw rijbewijs C!

Wij helpen jou graag op weg naar meer en meer rijbewijzen zodat jij ieder gewenst voertuig kan besturen.

Wij rijden met je mee

Neem contact met ons op

Contact