Vrachtwagenrijbewijs

Om een vrachtwagen te mogen besturen is een vrachtwagenrijbewijs nodig, dit wordt ook wel een groot rijbewijs genoemd. Wel zijn er twee soorten rijbewijzen, namelijk rijbewijs C en rijbewijs C1. Deze rijbewijzen kun jij beide bij ons halen!

Als jij graag een vrachtwagen wil leren rijden dan kun jij bij ons terecht! Onze instructeurs leiden jou graag op zodat jij met een vrachtwagen kan gaan rijden en wellicht beroepschauffeur te worden.

vrachtwagenrijbewijs

Wanneer mag je beginnen met het behalen van het vrachtwagenrijbewijs C?

Het is zo dat je met rijbewijs C en CE kan starten vanaf een leeftijd van 21. Bij rijbewijs C is het ook mogelijk om te starten vanaf 18 jaar, mits deze in combinatie met de vakbekwaamheid wordt behaald. Bij het verlengen van deze rijbewijzen moet er telkens een medische keuring worden gedaan.

Om te beginnen met rijbewijs C1 of C1E moet je minimaal 18 jaar zijn. Vanaf je 17e mag je hier al mee starten, mits je opleiding doet to beroepschauffeur.

Wat is rijbewijs C?

Voor een vrachtwagen heb je dus een groot rijbewijs nodig. Met rijbewijs C is het zo dat er in vrachtwagens gereden mag worden. Deze vrachtwagens hebben dan een toegestane maximummassa van 3.500, waarbij er een oplegger tot 750 kilo aangekoppeld mag worden.

Bij het behalen van een C rijbewijs is het zo dat men al in bezit moet zijn van rijbewijs B. Met rijbewijs C kun jij dus een vrachtwagenchauffeur worden! Wil je rijden op zwaardere vrachtwagens dan is er de mogelijkheid om opleidingen te volgen voor rijbewijs CE.

Wat is rijbewijs CE?

Wil jij je vrachtwagen rijbewijs halen? Dan kun je ook een rijopleiding volgen zodat je rijbewijs CE behaald. Dit rijbewijs is aanvullend, omdat je met dit vrachtwagenrijbewijs mag rijden met een aanhanger of oplegger die zwaarder is dan 750 kg. Bij vrachtwagens zwaarder dan 3500 is het dus zo dat vrachtwagenrijbewijs CE behaald moet worden.

Bij zowel vrachtwagenrijbewijs C en vrachtwagenrijbewijs CE is het zo dat er geen personen vervoerd mogen worden. Bij rijbewijs C1 is het zo dat er tot 8 personen in een voertuig aanwezig mogen zijn.

Hoe ziet het examen voor een vrachtwagenrijbewijs er uit?

Wil jij je vrachtwagenrijbewijs halen? Dan is het zo dat hier natuurlijk examen voor moet worden gedaan. Onze instructeurs zullen jou tijdens de rijlessen zo goed mogelijk voorbereiden voor deze examens.

In een vrachtauto zal worden gereden tijdens de opleiding, zodat jij optimaal voorbereid bent voor de examens! Wil jij jouw vrachtwagenrijbewijs C halen? Dan is het zo dat er verschillende praktijk en theorie examens behaald moeten worden.

Wat is het theorie examen? (verkeer en techniek)

Als jij theorie examen doet voor de vrachtwagen, dan is het zo dat dit bestaat uit meerdere onderdelen. De theorie examens bestaan namelijk uit drie verschillende onderdelen:

  • Verkeer en techniek
  • Administratie
  • Case studies

Voor jouw rijbewijs C is het ook nodig om code 95 te behalen. Dit is de richtlijn vakbekwaamheid, dit draagt bij aan een betere verkeersveiligheid en het verminderen van verkeersongevallen. Voor deze code 95 is een medische keuring nodig, een eigen verklaring en dat van een arbo arts.

Het praktijkexamen voor rijbewijs C (toets besloten terrein)

Ook het praktijkexamen bestaat uit meerdere onderdelen. Zo is er de praktische toets, dit gaat om het omgaan in noodsituaties. Denk aan een vrachtwagen koppelen. Het volgende praktijkexamen is de toets besloten terrein. Bij de toets besloten terrein is het zo dat er wordt gekeken hoe er gereden wordt in nauwe situaties. Bij het laatste praktijkexamen is het zo dat er wordt gekeken hoe er gereden wordt in het verkeer.

Als jij alle onderdelen hebt gehaald, is hiervan een goed gevolg het behalen van vrachtwagenrijbewijs C! Bij het CBR staat er dan geregistreerd dat jij jouw C rijbewijs behaald hebt.

vrachtwagenrijbewijs halen

Nascholing voor het behoud van jouw vrachtwagen rijbewijs

Na het behalen van jouw rijbewijs C is het belangrijk om nascholing te volgen om jouw rijbewijs te kunnen verlengen. Het is zo dat er 35 uur nascholing moet worden gevolgd in iedere 5 jaar na het behalen van het rijbewijs. Dit is een combinatie van theorie en praktijk. Dit wordt bij het CBR opgeslagen. Ook bij ons is het mogelijk om deze nascholing te volgen.

Wil jij jouw C Rijbewijs halen?

Zou jij graag rijlessen willen voor de rijopleiding voor de vrachtauto? Wil jij graag chauffeur worden of heb jij een andere reden voor het behalen van rijbewijs C? Is het behalen van jouw C rijbewijs een van de volgende stappen die jij graag wilt zetten?

Bij ons kun jij de opleiding volgen om te leren rijden met een aanhanger of oplegger achter een vrachtwagen. Binnen deze opleiding is het zo dat jij aan de slag gaat met het rijden met een vrachtwagen, het behalen van de praktische toets, het doen van theorie examen en uiteindelijk het behalen van jouw rijbewijs!

Wil jij beginnen met het behalen van jouw vrachtwagen rijbewijs met aanhanger?

Deze rijopleiding kun jij bij ons eenvoudig starten! Wij bieden opleidingen aan waarbij ook de theorie onderdeel is van de opleiding ook mogelijk met code 95 (vakbekwaamheid).

De totale kosten van deze opleiding is van verschillende factoren afhankelijk. Wel is er een pakketaanbieding waarbij theoriecursus rijbewijstraject inclusief examen voor €750 wordt aangeboden!

Wij rijden met je mee

Neem contact met ons op

Contact